ADHD hos børn – symptomer og udredning
Har dit barn symptomer på ADHD? I dette blogindlæg går vi i detaljer omkring symptomer, diagnose og udredning. Blogindlægget her er en guide eller vejledning – hvis man skal have diagnosticeret en psykiatrisk lidelse, så anbefaler vi altid, at man taler med en kyndig fagperson.
Symptomer
ADHD (opmærksomhedsforstyrrelse) hos børn er karakteriseret ved en række kernesymptomer: opmærksomhedsforstyrrelser, hyperaktivitet, overbliksvanskeligheder, afledelighed og impulsivitet. Symptomerne skal have været til stede før 7-årsalderen og have varet i mindst seks måneder for at man kan stille diagnosen.
Koncentrationsbesvær
Børn med ADHD har ofte svært ved at:
- Koncentrere sig om aktiviteter som barnet eller den unge finder kedelige
- Fastholde opmærksomheden på opgaver i længere tid af gangen
- Følge instrukser og gøre opgaver færdige
- Igangsætte og færdiggøre opgaver som ikke er lystbetonede (alt “drevet af lyst”)
Hyperaktivitet
Hyperaktivitet kan komme til udtryk ved at barnet:
- Har svært ved at sidde stille
- Virker urolig og rastløs
- Piller meget ofte i noget
- Skifter ofte position på stolen
- Forlader sin plads i situationer hvor det forventes at man bliver siddende fx i skolen
Overblik og planlægning
Der er ofte få krav til overblik og planlægning for børn, men i takt med at man bliver ældre stiger forventninger til, at man selv kan organisere, og det kan være svært for nogle. Det kan f.eks. vise sig ved udfordringer ift.:
- At organisere skolearbejde
- At holde styr på sine ting
- At få ryddet op efter sig
- At kunne planlægge og være på forkant
- At komme i gang med opgaver i sidste øjeblik
Afledelighed
Børn og unge med ADHD har ofte ”antennerne” åbne, og de kan således have svært ved at sortere information omkring dem fra, hvilket kan være forstyrrende. Det kan f.eks. give udfordringer ift.:
- At man bliver distraheret af snak i klassen
- At man har svært ved at bevare fokus i samtale med andre, hvis der sker noget mere spændende omkring en
- At man har svært ved at gøre ting færdig, fordi man bliver optaget af noget andet undervejs i processen
Impulsivitet
Impulsivitet handler om at:
- Tale og handle før der tænkes
- Komme til at afbryde andre
- Have svært ved at vente på sin tur
Ud over kernesymptomerne kan børn med ADHD også opleve følelsesmæssige udfordringer, lavt selvværd, indlæringsvanskeligheder og problemer med social interaktion.
Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle symptomerne behøver at være til stede før der kan være tale om ADHD.
ADHD kan vise sig på mange forskellige måder, og man ser også ofte symptomerne ændre karakter gennem livet. Omgivelserne spiller som regel også en væsentlig rolle – symptomerne bliver ofte mere tydelige, hvis personen befinder sig i ustrukturerede eller nye situationer. Er personen derimod i et vant, trygt og velorganiseret miljø, vil de samme symptomer ofte være mindre markante.
Med tiden bliver det generelt nemmere for personen at fastholde koncentration og styre impulser. Hos helt små børn er opmærksomhedsspændet kort, og deres adfærd mere impulsiv end hos ældre børn. Har dit barn svært ved at fokusere, kan du derfor overveje, om det skyldes ADHD-relaterede symptomer, eller om barnets koncentrationsevne blot afspejler dets alder.
Diagnose
Hvis I mistænker, at jeres barn kan have ADHD, er der flere skridt, I kan tage. Vi står altid til rådighed ift. vejledning, og derudover kan man tage en snak med egen læge, lærer og pædagoger som også er omkring barnet ift. deres observationer, herunder om de også oplever udfordringer med koncentration, hyperaktivitet, overblik, afledelighed og impulsivitet.
Herefter anbefaler vi at I kontakter en specialiseret fagperson. Forbered dig til konsultationen. Skriv dit barns vanskeligheder ned på forhånd, så du husker at nævne alle relevante observationer. Overvej, hvor længe det har stået på, og om de forekommer både hjemme og andre steder som skole eller institution. Jo mere du kan fortælle, jo nemmere er det for os, at få en fornemmelse for jeres udfordringer, og hvordan vi kan hjælpe jer videre.
Få hjælp til behandling
Har dit barn brug for udredning for ADHD i trygge omgivelser? Så kan du med fordel kontakte Klinik for Psykiatri. Her bliver både du og dit barn mødt med forståelse og nærvær.
Andreas Dissing er uddannet speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, og har stor erfaring med børn der skal udredes for ADHD. I klinikken er der ansat flere psykologer med særlig erfaring inden for udredning og behandling af børn og unge med ADHD. Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte klinikken.